Good to know

Good to know är en sida där vi försöker förmedla vad som kan vara bra att veta och tänka på. Speciellt inför ditt möte med en SYV (Studie- yrkesvägledare). Vi har frågat dem vad ungdomar brukar behöva för stöd inför studievalen. Här kommer
lite övergripande frågor, tankar och tips.

Skulle informationen här inte räcka och du vill veta mera så kan du kolla på ”Fråga SYV”. Där kan du söka vanliga frågor online på ett chill och enkelt sätt. Tveka inte att se efter, möjligheterna och verktygen finns!

 1. Hur kan jag förbereda mig inför min träff med SYV?

  När du ska snacka med din SYV så kan du peppa dig själv och förbereda dig på att tänka högt. Med att tänka högt menar vi, att berätta vad du tänker på gällande detta, that’s it! Din SYV vet mest troligt vad hen ska göra med dina tankar och kan diskutera vidare därifrån. Det kanske känns lite pinsamt eller nervöst, men säg vad du tänker på så att du kan få den hjälp du behöver. Försök ta reda på det du kan och det du inte hittar kan du fråga din SYV om. Google är din vän men det är också SYV:en.

  Vad vill du bli och varför vill du bli det? Om du känner att du får panik av tanken, ta det lugnt och andas ett djupt andetag, det är inte alltid så lätt! Det viktiga är att du inte bara funderar på vad du vill göra utan även varför du vill göra det. Nöj dig inte bara med ”För att jag vill det.” det hjälper dig inte i längden.

 2. Verktyg, frågor… Smått o gott!

  Här finns en länk till ett arbetsförmedlingens intresseguide som du kan använda för att se vilka jobb som skulle kunna vara intressanta. Det är inget facit, men det kan vara en bra startpunkt. Titta på de arbeten som ligger nära dina resultat där. Sen kan du exempelvis ta med dig resultaten och diskutera med din SYV!

  Så när du har bokat tid med din SYV och du vet att du ska dit så kan du börja skriva ner frågor som du har eller kanske får i samband med det. När du snackar med dina vänner eller är på bussen. Skriv ner dina frågor i mobilen. Den kan du ju ändå ha med dig överallt!

  Vad drömmer du om, hur vill du att din framtid ska se ut? Volvo och villa? Mästerkock i Singapore? Nya Pewdiepie? Utmana dig själv och försöka att verkligen se framför dig hur ditt liv ska se ut. Vilket arbete passar till livsstilen? Gör dina drömmar tydliga, fundera på vad du behöver kunna för att ditt mål ska uppfyllas! Efter det så kan du se vilka utbildningar som ger dig kunskapen som du behöver.

 3. Vad kan jag få hjälp med?

  Hos din studie- yrkesvägledare (SYV) så kan du ställa frågor till någon som verkligen har koll! Din SYV bollar gärna tankar och funderingar på studier och yrken och kan ge svar på många av dina frågor.

  Så ett möte med din SYV så är du klar?

  Tyvärr är det inte riktigt så enkelt… Att komma fram till vad du vill välja kan ta tid, det är viktigt att det får ta den tid det behöver. Så att dina idéer liksom får mogna! Det är en process helt enkelt. Ju tidigare du startar den, desto mera redo kommer du vara inför ditt val!
  SYV:en hjälper dig att sätta upp dina mål och hur du ska nå dom, det finns liksom inga snabblösningar. Delmålen kan se olika ut från person till person för att nå dit man vill. De kan vara svåra för vissa och enkla för andra, men de behöver vara formade utifrån dig!