Vad vill jag?

Vad vill jag?

Det finns många olika vägar till drömyrket – snabba och lite slingrigare. För att kunna göra ett medvetet studie och yrkesval är det bra att ha en idé om vart jag är på väg och hur bråttom jag har att nå målet. Att hitta rätt i djungeln av möjligheter är inte någonting som är lätt. Det är en process som förmodligen kommer pågå resten av livet – det flesta av oss gör inte ett val utan många under resans gång.

Fundera över egenskaper och intressen – Vad gillar du att göra? Vad får du energi av?

Fundera över vad som är viktigt för dig. När på dygnet och veckan vill du helst jobba? Hur viktigt är hög lön? Gillar du att sitta still inne eller vill du vara ute och röra på dig? Gillar du att jobba ensam eller trivs du bättre i en grupp?

Arbetsförmedlingen har tester och guider som du kan göra för att få underlag för reflektion  och tankar.

Ta hjälp av din studie- och yrkesvägledare SYV för att bolla tankar och idéer. Vägledning är en process så börja gärna fundera så tidigt som möjligt så du har tid att samla kunskap och erfarenheter. Mer information om hur du kan förbereda dig kan du ju få på vår hemsida, under Good to know.

Det allra viktigaste är att du vill det som du ska studera. Tänk liksom om du väljer någonting någon annan vill att du ska gå. Tänk om du verkligen inte trivs. Det finns möjligheter för dig att hitta rätt, men det tar lite tid. Det kräver lite energi och det är bara du som kan göra valet. För då blir det så bra som det kan bli.

Vad vill du bli? Film av Christian Fernlund och Blekinge folkhögskola ht 2018.