IT-konsult

Anna Kallhauge

Karlskrona | 51år år

Anna Kallhauge hade inte tänkt sig den yrkesbana som hon halkade in på. Hon skulle bli kemiingenjör, men livet ville annorlunda och i dag jobbar hon som IT-konsult på Sigma IT Consulting.

Anna Kallhauge bor i Karlskrona och är mamma till två tonårspojkar. Hon är intresserad av sömnad och hantverk, samt att vara ute i skärgården. Att hon skulle jobba inom IT-sektorn var inte planerat, men att hon trivs är solklart och hon har inte ångrat sitt val.

– Annars hade jag ju bytt för länge sedan, säger Anna som har jobbat inom IT-sektorn i 20 år.

En IT-konsult arbetar hos olika kunder

Som IT-konsult jobbar man mot små och stora företag, som kan behöva hjälp med strategier, utveckling, problemlösning, support och andra områden inom IT. På Sigma IT Consulting arbetar personalen inom områdena strategi, teknik och kommunikation. Uppdragen sker på plats hos kunden eller på Sigmas kontor, beroende på uppdragets karaktär. Konsulten kan därmed få träffa nya kollegor, samt växla arbetsuppgifter när ett uppdrag är slut och det är dags för ett jobb hos en ny kund. Hos Sigma är konsulterna anställda och får lön från företaget.

Framtidsutsikterna för en mjukvaru- och systemutvecklare är mycket goda och enligt Arbetsförmedlingen ser detta ut att hålla i sig under minst en femårsperiod.

Har alltid varit intresserad av IT

IT har alltid intresserat Anna, men det var inget hon tänkte att hon skulle jobba med.

– Jag skulle bli kemiingenjör efter att jag hade gått färdigt det naturvetenskapliga programmet på gymnasiet, eftersom jag tyckte det var roligt med kemi. Men av en slump och personliga skäl hamnade jag inom IT-sektorn. Jag läste systemutveckling på Blekinge Tekniska Högskola, där vi var första kullen i programmet. Sedan blev det som det blev, säger hon.

Locka fler kvinnor

Det är flest män som jobbar som IT-konsulter och Anna tror det till stor del beror på tradition.

– Traditionellt sett har det mest varit män som har jobbat inom branschen. Jag tror att en del kvinnor kanske drar sig för att jobba på en mansdominerad arbetsplats, men jag själv arbetar gärna med män som ofta är mer raka i sin kommunikation.

”Mer teknik på programmen”

När hon började på Sigma IT Consulting var det få kvinnor som arbetade där, men hon anser att det har blivit bättre.

– Nu är vi nio stycken av 30 konsulter som är kvinnor. Men det är en svår nöt att knäcka hur man ska locka fler kvinnor till sektorn. Jag tror att vi måste få in mer teknik på programmen i gymnasiet, även i de program där det är flest tjejer, för att kunna locka fler tjejer att våga välja tekniska yrken. Tjejer är ju lika bra på matte och andra tekniska ämnen som killar i skolan, så det är konstigt att inte fler söker sig till yrket. Detta är ju ett vanligt kontorsjobb, där ingen fysisk styrka behövs.

Nyfiken på teknik

Anna berättar att föränderlighet är en stor anledning till varför hon tycker om sitt jobb som IT-konsult.

– Jag tycker om teknik och den förändras ständigt. Jag är hela tiden nyfiken på vad som ska komma. Det är även ett roligt jobb för att jag får vara med och utveckla saker. Dessutom får jag jobba med många olika typer av människor, säger hon.

Dela: