Truckförare

Emma Roos Månsson

Bromölla | 30 år

Emma Roos Månsson har alltid varit intresserad av att arbeta inom industrisektorn. Hon fick jobb som truckförare på Volvo Cars i Olofström 2011 och där har hon blivit kvar.

Jag älskar fortfarande att hoppa in i trucken, säger hon.

När Emma slutade teknikprogrammet på Furulundsskolan 2007 var arbetsmarknaden tuff. Hon valde därför att studera en Automationsutbildning, som är en IUC Yrkesutbildning.

– Jag är en pojkflicka och har alltid tyckt om att samarbeta med män. Jag har sommarjobbat inom industrin och alltid pluggat ”manliga” utbildningar.

Hon arbetade bland annat på Nelson Garden, efter att ha fått sitt truckkörkort finansierat av Arbetsförmedlingen. I mars 2011 började hon en tidsbegränsad anställning på Volvo Cars.

– Jag började jobbet när Volvo V40 skulle lanseras. När anställningen var över, så valde de att plocka in mig och en tjej till som truckförare på logistikavdelningen.

Kunde byta till dagtid för barnens skull

På fritiden gillar Emma att styrketräna och den mesta av sin fritid tillbringar hon med sin familj. När hon började på Volvo Cars jobbade hon skift, men efter att ha fått barn gick hon över till dagtid.  Numera jobbar hon med teknikstöd och förbättringsarbete på samma avdelning. Hon kör mindre truck nu, även om hon ibland får hoppa in i förarhytten.

– Volvo är en jättebra arbetsgivare, för cheferna tar hänsyn till personalens familjeliv. Det gör att det är lätt att vara mamma. Ur det perspektivet kan man inte ha en bättre arbetsgivare, så jag stormtrivs. Och skulle man inte tycka om att köra truck, kan man ofta byta till en annan avdelning. Det går också att utvecklas inom företaget.

Individer tillför olika saker

När Emma kom tillbaka från sin andra mammaledighet hade hennes avdelning vuxit från att ha varit tre kvinnor till tio stycken, tack vare att Volvos nya SPA-plattform skulle lanseras.

– Jag fick en chock när jag kom in i omklädningsrummet. Jag hade i princip varit den enda tjejen där och nu var det fullt med kvinnor.

Emma har aldrig sett något problem med att jobba på en mansdominerad arbetsplats, då hon inte tycker det är könet som räknas när det gäller att utföra ett jobb.

– Vi är alla olika individer och kan tillföra olika saker till en arbetsplats, oavsett vilket kön man har. Det är till exempel inte alla män som är raka i sin kommunikation och även konflikträdda personer kan göra ett mycket bra jobb.

”Truckförare är inget tungt jobb”

På fabriken tillverkas bland annat bakluckor, balkar och andra delar till Volvobilar. Enligt Emma görs alltid ergonomiska bedömningar inför varje projekt för medarbetarnas skull, så att rätt hjälpmedel kan ges.

– Just att vara truckförare är inte tungt, vi lyfter ju inte själva. Jag kan rekommendera detta jobb. För att trivas behöver du vara stresstålig och serviceminded. Vi jobbar mot och med andra människor, till exempel är produktionsavdelningen vår kund som vi ska leverera till. En del kanske tycker att skiftarbete är jobbigt, men jag tror det beror på hur man är som person.

Var framåt och våga fråga

Det tips hon vill ge till andra som funderar på att ta truckkörkort, för att senare arbeta inom industri, bygg eller andra sektorer, är att tänka på hur man beter sig på arbetsplatsen.

– Var framåt, visa att du är villig att lära dig, kom i tid och visa framfötterna. Våga fråga! Man kan inte vara bäst på allt, men man är bäst om man vågar fråga.

Dela: