Blockchef återvinning/energi

Hanna Björkman

Mörrum | 39 år

Hanna Björkman utbildade sig i Lund i början av 2000-talet för att arbeta med miljöfrågor. Hon gjorde sitt examensjobb på massabruket Södra Cell Mörrum, där hon fortfarande är kvar.

Jag trodde aldrig att jag skulle hamna här, men jag är glad att jag gjorde det!

Hanna Björkman är uppvuxen i Kyrkhult och hade på  gymnasiet en dröm om att jobba med miljö.

– Jag ville utbilda mig och planerade att jobba inom den  kommunala sektorn, till exempel inom miljö- och hälsoskydd. Men jag hade en dragning till att plugga i Lund och började på en civilingenjörsutbildning i ekosystemteknik. Det var en utbildning som hade startades efter skandalen med Hallandsåsen, för att undvika fler misstag i framtiden.

Hade tur inför examensjobbet

Hanna studerade i fyra år och skulle göra det avslutande examensjobbet, vilket hon ville göra i västra Blekinge. Eftersom hennes inriktning var vattenrening, så blev det en fullträff när Södra Cell skulle bygga en ny reningsanläggning 2002. Hon fick då möjlighet att arbeta med att förbättra och optimera den nystartade anläggningen.

– Jag trivdes jättebra. Jag fick komma in i företaget och lära känna personerna. De erbjöd exjobb på skolan också, men det kändes mer lockande för mig att göra exjobbet på ett företag eftersom jag ville ut i verkligheten och börja jobba direkt efter att exjobbet var genomfört.

Bidrar till kommunens fjärrvärmenät

Under tiden som hon gjorde sitt exjobb fick hon en projektanställning och efter ett och ett halvt år blev hon tillsvidareanställd som processingenjör för att förbättra processerna inom Södra Cell, som är en av världens största tillverkare av barrmassa. Bruket producerar bland annat pappersmassa, samt dissolvingmassa. Av dessa massor gör Södras kunder exempelvis toalettpapper, kläder, kaffefilter, våtservetter, samt dagstidningar. Södra är ett kooperativ, som ägt av landets skogsbrukare och som består tre delar – Södra Skog, Södra Wood och Södra Cell. Södra är till stor del självförsörjande och kan dessutom leverera energi i form av biobränsle, grön el och fjärrvärme.

– Vi bidrar till exempel till Karlshamns kommuns fjärrvärmenät, så att fossilt bränsle kan undvikas. Jag tror att jag kommer jobba kvar i många år framöver, eftersom jag tycker om att utvecklas och få göra nya saker. Det får jag på Södra.

Jobbar som blockchef

Sedan i mars 2018 arbetar Hanna som blockchef inom återvinning och energi på bland annat vattenreningsanläggningen och indunstningen. Att göra all massa på bruket kräver mycket vatten i processen och hon ansvarar tillsammans med medarbetare ute på avdelningarna för att så mycket vatten som möjligt återvinns för att vår  miljöpåverkan ska bli så liten som möjligt. Tidigare jobbade hon som projektansvarig för en ny indunstningsanläggning, som var en miljardinvestering för Södra.

30 procent kvinnor år 2020

Hanna arbetar på en mansdominerad arbetsplats. Hon själv gillar rak kommunikation, men ser fördelar om det blir fler kvinnor för att skapa en annan ton på arbetsplatsen. Södra har en målbild av att ha 30 procent kvinnor som medarbetare år 2020.

– Är man intresserad av teknik, miljö eller energi, så finns alla möjligheter. Vad många inte känner till i dag är att industrin inte innebär ett skitigt och tungt jobb. Många gånger är den automatiserad. Man analyserar och följer upp. Det är mer hjärnkraft än muskelkraft och det behöver vi på Södra visa upp. Vi bidrar till det hållbara samhället, då skogsindustrin är en lösning på många klimatfrågor.

”Våga ta chansen”

Hannas råd till dem som går i tankar om sitt framtida yrkesval är:

– Våga ta chansen till det du brinner för, eftersom det ger en grundtrygghet. Att känna att man gör någonting vettigt om dagarna, precis som jag känner inför skogsindustrin.

 

Dela: