Undersköterska

Alireza Rezai

Karlskrona | 27 år

Alireza Rezai kom till Sverige för åtta år sedan. Han lärde sig svenska och jobbar idag som undersköterska.

Jag ville hjälpa människor och äldre, säger han.

Alireza Rezai har en bakgrund som en del svenskar kanske inte kan relatera till. Han kom till Sverige från Afghanistan år 2010 på grund av krig i hans hemland. Han började studera, då han ville lära sig språket och berättar hur mycket han tycker om Sverige på grund av friheten här. Eftersom hans visste att han ville hjälpa människor, bestämde han sig för att studera inom detta område.

Studerade vård och omsorg

Alireza kom in på vuxenutbildningen Vård och omsorg vid Karlskrona Vuxenutbildning, en utbildningen som varade i 60 veckor. Han fick därefter jobb som undersköterska inom hemtjänsten på Hästö, vilket han är tacksam för och trivs mycket bra.

– Det bästa med jobbet är att kunna hjälpa de människor som behöver hjälp. Jag blir glad av det. Det känns som att man hjälper anhöriga och det skänker ett lugn, säger han.

Hjälper äldre med vardagen

Alireza berättar att hans arbetspass kan ligga på både dagtid eller kvällar. Hans vardag innebär att besöka äldre personer som inte klarar sig i sin lägenhet på egen hand. Han hjälper dem exempelvis med att diska, städa men också att titta på tv med dem. Alireza talar varmt om sin yrkesroll som innebär mycket kontakt med människor.

Kommer att bli personalbrist

Enligt Alireza kommer det inom ett par år att behövas fler undersköterskor inom hemtjänsten.

– Många inom yrket kommer att gå i pension och då blir det personalbrist. Jag önskar att fler unga ville läsa utbildningen, då det skulle bli mindre brist på personal. Äldre kommer att behöva hjälp i framtiden också. Det är ett roligt yrke med jättetrevliga arbetskamrater.

Bra med både kvinnor och män

Alireza berättar att hans arbetsplats består mestadels av kvinnor. Fem av 20 personer i personalen är män.

– Det spelar ingen roll vem jag arbetar med, jag kan jobba med båda könen. Jag tycker att kvinnor kan ibland hantera stress bättre. Män kan vara starkare och då ha lättare att flytta på en funktionsnedsatt person. Det är bra med en blandad arbetsplats, till exempel när vissa av de äldre vill duscha. Då kan de föredra antingen en kvinnlig eller en manlig undersköterska och då kan man tillgodose deras behov.

Det är viktigt att hjälpa varandra

För att locka fler till yrket tror Alireza att det är viktigt att få bukt med den stress som ibland kan finnas i yrket. Tiden kan vara knapp när vårdarna ska umgås med de äldre och det är en sak som Alireza hoppas kommer att förändras. Men en sak är säker, han tycker om vad han gör.

– Alla unga blir gamla en dag och beroende av hjälp och stöd så det är viktigt att vi hjälper varandra!

 

Dela: