Brandingenjör

Ida Roslund

Lund | 23 år

Ett viktigt jobb för ett säkrare samhälle.

Ida pluggar till brandingenjör och civilingenjör i riskhantering i Lund och sommarjobbade på Räddningstjänsten östra Blekinge i somras. På fritiden gillar hon att ta en tur med havskajaken.

Brandingenjör är inte så himla farligt och tufft som det låter

Som brandingenjör kan du kan arbeta på många olika typer av arbetsplatser. I räddningstjänsten eller i privata företag inom exempelvis nybyggnad, ombyggnad och kontroll av fastigheter. Med inriktning mot riskhantering kan du jobba i vilken bransch som helst.

Vanliga uppgifter för en brandingenjör är att hantera bygglov, utbilda för att förebygga risker och vara med i projekt av olika slag. I somras jobbade Ida med ett radhusprojekt.

– Vi inventerade brandsäkerheten i radhus. Brandspridning på vindarna kan vara en risk. Vi tittade på ritningar och åker ut och kontrollerar vindar och pratar med de boende.

En brandingenjör på en räddningstjänst kan också tjänstgöra som räddningschef i beredskap och leda stabsarbetet vid större olyckor. Räddningschefen har överblicken och håller i kontakten med alla andra aktörer i insatsen.

– När ett JAS-plan havererade utanför Kallinge passade jag på att sitta med i ledningen för att se hur det går till.

Även om brandstationer är mansdominerade arbetsplatser tycker Ida att det är ganska ointressant vad man är för kön.

– Det är roligt med en blandad arbetsplats och det blir fler och fler kvinnor i yrket. På min utbildning är en tredjedel kvinnor.

Bytte sjön mot brandstationen

Först pluggade Ida teknik med räddningstjänst som individuellt val på gymnasiet. Hon tröttnade och bytte till sjöfart. Efter att ha praktiserat på båt ett tag tyckte inte Ida att det kändes helt rätt och hon valde istället att plugga vidare till brandingenjör.

Ida är nöjd med sitt utbildnings- och yrkesval.

– Du måste gilla att räkna och vara teoretiskt lagd, men vi får möjlighet att praktisera och laborera en hel del också. Det är spännande och intressant – jag vet att jag gör skillnad för att öka säkerheten för människor. Jag vet att jag kommer att göra ett viktigt jobb, berättar Ida.

Utbildningen kan bli över fem år om du vill specialisera dig. Ida tipsar:

– Se till att du inte är skoltrött när du börjar plugga. Det är bättre att ta ett år efter gymnasiet och göra något annat först. Det första året av utbildningen är inte superkul – det är mycket matte, fysik och mekanik. De roliga kurserna kommer senare.

Om tio år ser Ida sig i rollen som brandingenjör på en räddningstjänst där hon också tjänstgör som räddningschef i beredskap.

Dela: