Sjuksköterska

Johan Lenell

Mörrum | 50 år

Johan Lenell lade sin karriär inom sjukvården åt sidan för drömmen att bli journalist. Men han kunde inte hålla sig borta från yrket som sjuksköterska.

 Att få känna att man har gjort något bra och få en klapp på kinden, det är så att man dånar!

En sjuksköterskas ansvarsområde är omvårdnad. Det innebär att arbeta med bedömningar, assistera doktorer, läkemedelshantering, akutsjukvård, rådgivning och många andra uppgifter.

– Det är sjuksköterskan som har översynen och det är lite som att vara spindeln i nätet, säger Johan Lenell. Det bästa är att få träffa människor och känna att man kan hjälpa.

Johan Lenell jobbar i dag på 1177 och på jourcentralen i Karlshamn. På 1177 arbetar han med rådgivning och på jourcentralen med enkelt akut omhändertagande.

Vägen till sjuksköterska gick via industrin

Hans yrkesverksamma liv började inom industrin där han vantrivdes och sa upp sig. Därefter fick han sommarjobb på en långvårdsavdelning, sedan avancerade han till vårdbiträde och därefter utbildade han sig till undersköterska.

– Jag ville veta mer om kroppen, så jag utbildade mig därefter till sjuksköterska i Kristianstad.

Johan blev färdig 1993. Sedan tog livet ett sidospår på grund av omständigheter i livet. Han flyttade till Gotland och planerade att resa jorden runt. Han jobbade jättemycket under ett och ett halvt år, vilket gjorde att han tröttnade på yrket.

Blev journalist och återvände till sjukvården

Resan blev inte av, utan istället följde han sin gamla dröm att bli journalist, vilket han utbildade sig till. Han startade eget som frilansjournalist och bildade snart aktiebolag med kollegor. Lönen gick knappt ihop, så Johan bestämde sig för att ta en timanställning som sjuksköterska för att tjäna extra pengar.

– Då kände jag: ”Gud så roligt att få komma tillbaka till sjukvården!” Äldre som ger en klapp på kinden och är tacksamma, och att få träffa människor och få hjälpa.

Johan tror att han blir kvar som sjuksköterska tills han går i pension. Kanske han kombinerar sitt yrke med frilansjournalistiken, men det är framförallt sjukvården han inriktar sig på.

– Känslan av att ha gjort något bra värmer. Det är ett utmanande yrke, självständigt och ansvarsfullt. Och man får verkligen respons för sitt arbete. Man får heller inte vara rädd för varken sorg, glädje eller död, utan se det som en naturlig del av livet.

Stor brist på sjuksköterskor

Inom yrket är det övervägande kvinnor som jobbar. Han tycker det är viktigt med en jämn fördelning mellan kvinnor och män på arbetsplatsen.

– Jag har jobbat inom både mans- och kvinnodominerande yrken. Det blir en annan jargong och ett behagligare arbetsklimat om det är en blandad arbetsplats.

Han berättar att det är stor brist på sjuksköterskor och att lönen kan vara en sak som kan locka både fler män och kvinnor till yrket.

 ”Gör det!”

Johan anser att de egenskaper som kan behövas för att passa in i yrkesrollen är empati, viss ledaregenskap, att kunna ta in mycket information och organisera. Johans tips till alla som går i tankarna om att bli sjuksköterska, men är rädd för att ta steget:

– En släkting sa till mig när jag skulle utbilda mig till sjuksköterska ”Gör det inte”. Jag säger till alla som funderar, men inte vågar: ”Gör det!”

Dela: