Rörbockare/maskinist

Josefine Boström

Rödeby | 31 år

Josefine Boström gjorde ett stort karriärbyte för ett par år sedan. Från att ha varit personlig assistent en längre tid lämnade hon Sverige för att arbeta inom industrin i Norge, något hon kom att älska. Det gjorde att hon numera är rörbockare på Saab Kockum i Karlskronas.

På gymnasiet läste Josefine Boström till undersköterska på Törnströmska gymnasiet i Karlskrona. Det blev naturligt för henne att söka jobb som personlig assistent och hon kom att jobba med funktionsnedsatta människor ett antal år. Hon gifte sig, fick två barn och bosatte sig i hus i Rödeby. Men år 2013 kom livet att förändras för Josefine.

– Min man som är svetsare, fick jobb i Norge och pendlade fram och tillbaka under cirka ett års tid, innan vi tog beslutet: Vi provar på att flytta hela familjen.

Flyttade till Nordnorge och började inom industrin

De hyrde ut huset och flyttade till Båtsfjord, en ort i norra Norge.

– Så långt upp var norskan svår att förstå, så att bli personlig assistent var inte att tänka på. Industrin var enda möjligheten för mig att få ett arbete. Det var spännande att få göra något jag aldrig har gjort innan, säger Josefine.

Hon började jobba inom fiskeindustrin, men när familjen flyttade till Oslo-trakten bytte hon inriktning till köttindustrin.

– Meningen var att vi bara skulle prova på att bo i Norge ett tag, men vi stannade i två år innan hemlängtan blev för stark. Jag trivdes kanonbra inom industrin och var lite trött på att jobba med människor. När jag kom hem fick jag ett jobb på NKT, som jag hittade via Facebook, säger Josefine.

Studerade till svetsare

När jobbet på NKT var över började Josefine studera på en yrkesutbildning vid Lernia. Tanken var att bli svetsare, men hon fick höra talas om en 40 veckor lång utbildning som Saab Kockums anordnade tillsammans med Lernia. Den riktade sig mot rörverkstaden och Josefine tyckte att den passade henne. Sedan i somras jobbar hon därför med att bocka rör på Saab Kockums, främst tyngre rör som är svåra för andra i personalen att bocka själva. Hon får allt måttbeställt och lägger in informationen i datorn som hon arbetar vid.

– Jag håller fortfarande på att lära mig och ju mer jag lär mig, desto roligare är det. Detta är ett omväxlande yrke, där en dag aldrig är den andra lik. Vi bockar olika slags rör och i olika sorters material.

Bra med olika idéer och tankesätt

Att det är flest män inom branschen stör henne inte.

– Vi är kanske fyra tjejer på min avdelning och cirka 40 män. Men jag tycker om att jobba med män, då kommunikationen ofta är klar och tydlig. Sedan tycker jag att det är bra med en blandad arbetsplats, beroende på hur man är som person. Tjejer kan se annorlunda på saker än vad män gör och det kan även gälla alla människor. Det är bra med olika idéer och tankesätt.

 ”Våga prova”

Josefines tips till alla som ska välja utbildning eller ge sig ut i yrkeslivet.

– Prova dig fram! Testa olika saker och om du funderar på något men inte riktigt vågar, så våga i alla fall prova, säger Josefin – tjejen som vågade byta karriär och flytta till Norge med hela familjen för att jobba inom industrin.

Dela: