Förskollärare

Lars Olofsson

Sölvesborg | 51 år

Industrimekanikern Lars Olofsson blev tvungen att ändra karriär på grund av arbetsmiljön på sitt förra jobb. Det ledde till att han nu är den enda manliga förskolläraren i Sölvesborg.

Jag har aldrig ångrat mitt yrkesval, säger han.

I dag arbetar Lars på Kanehalls förskola i Sölvesborg med barn som är fem år gamla. En förskollärares jobb är att bland annat uppmuntra barn till lärande genom lek och kreativitet för att förbereda dem för skolstarten. Lars har jobbat med barn sedan 25 år tillbaka och kommer att göra det tills han går i pension, enligt honom själv.

Slumpen ledde till karriärskifte

Tidigare arbetade han på en plastfabrik, men blev allergisk mot plasten. Det gjorde att han vågade
följa sin dröm.

– Jag hade alltid drömt om att bli lärare, så jag ville studera till fritidspedagog. Men min vägledare tyckte det var för små framtidsutsikter. Det ledde till att jag studerade till förskollärare vid Högskolan i Kristianstad och det har jag aldrig ångrat. Inte en söndagskväll har jag haft motvilja inför att gå till jobbet på måndagen, vilket jag jämt hade tidigare.

Felaktig bild av mycket stim

Enligt Lars finns det en bild av att det är stökig miljö på förskolan, men han tycker inte det stämmer.

– Många som själva har barn tänker nog att det är stimmigt. Men vi har struktur på förskolan. Barnen agerar inte ut mot oss, som de gör mot sina föräldrar och är inte trötta på samma sätt som de är på kvällen. Vi har barnen under den bästa tiden på dagen.

Sonen har börjat vikariera

Lars har själv ett barn. Han bor i ett hus på landet med sin fru och tycker mycket om att vara ute.

– Just nu har jag en utegrupp i förskolan två dagar i veckan, så det är perfekt att kombinera ute och inne.

Hans 21-åriga son har börjat vikariera inom förskolan och Lars tipsar om att det är ett bra sätt för alla som vill läsa till förskollärare att göra, för att se om yrket passar innan man börjar en utbildning.

Män behövs som förebilder

Lars är den enda utbildade manliga förskolläraren i Sölvesborgs kommun. Han anser att fler män behövs för barnens skull.

– Barn behöver manliga förebilder också. De ser att en man kan vara mjuk och känslig, och inte bara den bild av män som ibland beskrivs i medierna. Många män kan nog tycka att förskollärare är ett kvinnligt yrke och att det är besvärligt att byta blöjor på de yngre barnen, men det är inte alls så. Jag tror att många som har börjat som vikarie har ändrat uppfattning om dessa saker.

Bra utsikter inom yrket

Enligt Lars är det brist på förskollärare och han tror att högre löner kan locka fler unga att utbilda sig. Redan nu märker han att grannkommuner lockar med bättre löner, vilket gör att nyexaminerade har en fördel att kunna förhandla.

– Men man ska tänka på att lönen inte är allt. Det viktigaste är att må bra, då man tillbringar så mycket tid på sitt jobb. Det är mera värt, än att ha mycket pengar i plånboken och bara längta till fredagen från fabriksgolvet.

Dela: