Ljudtekniker/produktionsutvecklare

Malin Hjulström

Nättraby | 33 år

Malin Hjulström har en bakgrund inom musik och musikintresset ledde henne till att våga ta klivet in i ett mansdominerat yrke. Hon studerade till ljudtekniker och är i dag produktionsutvecklare på Sveriges Radio Blekinge.

Malin Hjulström kommer från Jämtland, där hon studerade musik på gymnasiet. På programmet läste hon en kurs i ljudteknik, där hennes intresse väcktes.

– På kursen var det framförallt de raska killarna som fixade allt, så jag fick inte riktigt chansen att få testa på så mycket. Det gjorde att jag inte gick vidare med det, säger hon.

 Studerade folkmusik

Malin flyttade istället till Gotland för att studera folkmusik. På skolan hade hon tillgång till ljudutrustning. På så sätt kunde hon lära sig själv.

– Jag fick testa mig fram på egen hand, det fanns ingen annan som ”kunde hur det borde vara” eller rättade mig, utan alla var glada att jag exempelvis tog hand om konsertljudet åt dem. Det gav självförtroendet att ta steget att studera ljudteknik på högskolenivå i Piteå, för att lära mig yrket ordentligt.

”Lite jobbigt att vara enda kvinnan”

Malin blev färdig år 2008, men började frilansa under utbildningen och fick uppleva hur det var att jobba inom en mansdominerad bransch.

– I början kunde det vara lite jobbigt, just att känna att jag var den enda kvinnan i många sammanhang och att jag ibland kunde stöta på en del attityder. Men jag upplever att det är mycket bättre i dag inom det område som jag jobbar. Eller kanske så är det jag som har blivit tuffare.

Kan missa bra kompetens

Malin menar att många tekniska branscher är mansdominerande och att det kan göra att man missar bra kompetens.

–  Många kvinnor är jätteduktiga, men kanske inte söker sig till dessa yrken. Det kan drabba branschen för att man då missar dem, men det har ändå hänt mycket sedan jag gick i skolan.

Fick anställning på Sveriges Radio

Sedan 2010 har Malin arbetat på Sveriges Radio Blekinge. Där sänder hon radio när exempelvis reportrarna är ute för att göra direktsändning, Hon jobbar också vid mer avancerade sändningar som exempelvis när musiker ska uppträda. För närvarande jobbar Malin som produktionsutvecklare för att förbättra arbetssätt och verktyg inom Sveriges Radio.

Det finns många områden som en ljudtekniker kan jobba inom, menar Malin. Exempel på arbetsuppgifter kan vara att se till att rätt mikrofon används och att kontrollera att placeringen är korrekt, samt att få bra balans mellan de olika ljudkällorna med hjälp av en mixer.

– Många tänker nog på konserter och skivinspelningar, men man kan även jobba med radio, tv, teater och film, och på stora konferensanläggningar.

Hon menar att en förutfattad mening kan vara att arbetet enbart handlar om teknik.

– Det är bara hälften av det, andra hälften handlar om att kunna hantera människor. Man bör ha ett intresse för ljud, men behöver inte veta hur tekniska saker fungerar. Det lär man sig.

Två vägar att nå drömjobbet

Malin tipsar om att det finns olika sätt att bli ljudtekniker.

– Antingen genom att utbilda sig som jag gjorde eller genom att hitta ett sammanhang, där man får följa med någon och lära sig. Kanske till exempel att få prova på uppgiften på en fritidsgård när ett band spelar. Det finns konkurrens inom yrket beroende på vilket område man vill jobba inom, som exempelvis inom studio. Många ljudtekniker frilansar, vilket jag gjorde till en början. Jag jobbade till exempel på konserthuset i Piteå och med tv-sport.

Malin har numera valt en annan väg som ljudtekniker och blivit anställd på Sveriges Radio. Vad hon tycker bäst om i sitt jobb är närvaron.

– När man sänder radio är man mitt i allt och det är just då allt händer. Det är en stund som jag tycker är fantastisk!

Dela: