Florist

Shadi Hamdonuni

Karlskrona | 40 år

Shadi Hamdouni har jobbat med blommor i nästan hela sitt liv, bland annat i Dubai. I dag driver han en egen blomsterhandel i centrala Karlskrona.

Min kompis jobbade med blommor i mitt hemland när vi var 14 år och det var så jag blev intresserad.

Shadi Hamdouni kommer från Syrien. Han jobbade tidigare på en flygplats och hade tankar på att bli pilot, men när kriget kom så fick han ge upp de planerna. Istället blev det blommor som han kom att ägna sitt liv åt, något som han varit intresserad av sedan tonåren.

– I mitt hemland jobbar en blomsterhandlare mellan klockan 8.00 till 1.00. Det är därför vanligare att män jobbar inom yrket än att kvinnor gör det, eftersom vi också måste ta hand om familjen och får hjälpas åt, säger han.

Olika kulturer föredrar olika blommor

Shadi kom till Sverige 2013. Han har ingen formell utbildning som florist, men mycket lång erfarenhet inom yrket. Bland annat har han jobbat ett antal år i Dubai, där han skapade blomsterarrangemang för flera hundratusentals kronor till bröllop. Han berättar att det är stor skillnad på vilka sorters blommor olika kulturer föredrar.

– Ryssar gillar till exempel långa blommor, medan svenskar vill ha buketter som är mer stilrena. I Dubai är det viktigt med blommor vid bröllop och därför är sådana arrangemang mycket påkostade, säger han.

Shadi började som torghandlare

I Sverige började Shadi att jobba som torgförsäljare av blommor. Han öppnade sedermera en butik på Polhemsgatan, men håller sedan 2017 till på Konstapelsgatan i centrala Karlskrona. Han råder alla som vill öppna eget företag att tänka efter vad egenföretagande innebär innan man startar.

– Man bör vänta och ta det lugnt. Om du ska öppna ett företag vars värde är 100 000 kronor, så behöver du ha 200 000 kronor i startkapital. Om du kommer från ett annat land, så kommer det att ta tid att bygga upp verksamheten. Det finns mycket att göra även bakom kulisserna av den dagliga försäljningen, som exempelvis bokföring och inköp.

Rikta sig till den svenska marknaden

Ett annat tips han ger är att fundera på vilken målgrupp man vill rikta sig till, men att starta med den faktiska marknaden.

– Om du exempelvis vill öppna ett företag för en arabisk marknad, så måste du börja med att rikta dig mot en svensk marknad. Därefter kan du marknadsföra din verksamhet mot en arabisk marknad. Annars så kommer det inte att fungera, tror jag.

Tycker det är ett kreativt yrke

Shadi hoppas på att någon gång kunna flytta hem till Syrien, även om han tycker mycket om Sverige, som han säger är ett väldigt trevligt land. Det märks hur förtjust han är i sitt yrke, när han sätter ihop en enkel och vacker blomsterbukett på bara någon minut.

– Detta är ett jobb som är väldigt kreativt. Om du själv tycker om ett specifikt arbete, så ska du jobba med det, rekommenderar Shadi.

Dela: